Antwerpen,
23
februari
2023
|
06:09
Europe/Amsterdam

Coolblue weet nipt te groeien naar een omzet van 2,35 miljard euro

Samenvatting

Vandaag maakt Coolblue zijn jaarcijfers voor 2022 bekend. Met de energiecrisis, inflatie en daarmee een laag consumentenvertrouwen, was 2022 een uitdagend jaar. Toch is het Coolblue gelukt om het jaar af te sluiten met een recordomzet van 2,35 miljard euro, een iets hoger resultaat dan een jaar eerder (+0,6%). De groei kwam onder andere door de harde groei in Duitsland naar een omzet van 174 miljoen euro, de groei in marktaandeel op productgroepen zoals wasmachines en laptops in Nederland en België en de grote vraag naar energiebesparende producten. Met een positieve EBITDA van 43 miljoen euro, was de groei echter onvoldoende om de stijgende kosten en margedruk op te vangen. 

Bekijk het hele jaarboek.

Groei in Duitsland zet door

Met de opening van zijn tweede Duitse winkel, in Essen, en de uitbreiding van CoolblueFietst, zette Coolblue vorig jaar zijn opmars in Duitsland verder. Mede door deze investeringen nam de omzet er vorig jaar toe tot 174 miljoen euro. 

Coolblue Energie groeit knetterhard

Energie besparen was in 2022 relevanter dan ooit. Coolblue merkte een sterke vraag naar energiebesparende producten en ook Coolblue Energie groeide knetterhard. 

Recordaantal developers én doorgroeiers 

2022 was ook het jaar waarin Coolblue een recordaantal developers verwelkomde én waarin veel Coolblue’ers doorgroeiden. Mede daardoor lukte het de online retailer om veel grote verbeteringen door te voeren in zijn magazijn, bezorg- en klantenservice.  

Uitbreiding van de infrastructuur in België

In België werd vorig jaar een derde tv- en witgoeddepot geopend, in Nijvel. Van hieruit worden grote producten bij Brusselse en Waalse klanten thuis geleverd en geïnstalleerd via de eigen bezorg- en installatieservice CoolblueBezorgt. 85 Coolblue’ers gingen er aan de slag. Ook dit jaar blijft Coolblue zijn infrastructuur in ons land verder uitbreiden. Zo worden er twee winkels geopend, waarvan er één in Mechelen komt. 

Vooruitblik op 2023: Verdere groei in Duitsland en 5 nieuwe winkels 

Pieter Zwart, Beginbaas bij Coolblue: “2023 wordt het jaar waarin we onze winkels weer een beetje beter gaan maken en we minstens 5 nieuwe winkels gaan openen, waarvan er 2 in België zullen komen. Eén locatie kan ik alvast verklappen: Mechelen. Daarnaast gaan we grote verbeteringen doorvoeren op onze websites en in onze app, om zo onze klanten nóg beter te helpen met hun keuze. Ook hebben we goede verwachtingen van de verdere groei in Duitsland waar we inmiddels een überhoge NPS van 80 hebben. En we gaan met Coolblue Energie nog meer klanten helpen energie te besparen vanuit ons spiksplinternieuwe kantoor in Utrecht. Kortom: 2022 was uitdagend maar heeft ons uitstekend voorbereid om van 2023 het aller-aller-allermooiste Coolblue jaar ooit te maken. En daar wil ik jou en alle Coolblue’ers ontzettend voor bedanken!”

Resultaten 2022

  • Omzet: 2,35 miljard euro (+0,6%)
  • Bedrijfsresultaat (EBITDA): 43 miljoen euro 
  • Klanttevredenheid (NPS): 67

 

Over Coolblue

Coolblue is het meest klantgerichte bedrijf van België, Nederland en Duitsland met een Net Promoter Score van 67. De online retailer heeft een eigen infrastructuur met eigen klantenservice, eigen bezorging, eigen installatie én eigen fysieke winkels. In 2022 behaalde Coolblue een omzet van 2,35 miljard euro.